"Waller Sand" – water-based recreational area

Beach park in sight

© A 24 LANDSCHAFT Landschaftsarchitektur GmbH

A new space for leisure and relaxation is being developed along the turning basin for the Überseestadt and the neighbouring districts of Gröpelingen and Walle. The dull stone embankment seen today will be replaced by a shoreline with a beach and play areas by the end of 2018. It will also be easy to get to on the Weser ferry from Gröpelingen and Pusdorf.

Perspektive Molenturm Projekt Weiche Kante/Waller Sand
© A 24 LANDSCHAFT Landschaftsarchitektur GmbH/monokrom

A place with potential
With the pier tower to the left, the imposing silhouette of the grain transportation system and ships to the right and the river Weser in between, the shoreline along the turning basin in the north-west of the Überseestadt could be so much more than a place with an unattractive stone embankment and little to offer its visitors. Recreation, leisure, relaxation, adventure – it’s a place with real potential – and that’s exactly what is now being brought out with the development of the Weiche Kante.
The stone embankment provides flood protection but needs to be rebuilt, presenting the opportunity to breathe new life into the place. The stones will be replaced by sand, the shoreline will be decorated with plants and there will be a smooth transition between land and water – the Weiche Kante. However, bathing will not be possible due to the busy shipping traffic in the area.

Construction work
Building work started in 2017 and should be all completed by 2018. Hydraulic engineering and landscaping work still needs to be done, including the construction of so-called “hydraulic-fill dams” along the future waterfront, which will be filled with sand until the desired level has been reached. Stones will be embedded as far beneath the surface of the water as possible to secure the structure. A slightly sloping sand embankment will then run from the flood protection wall into the water, creating a beach. New plants will be put in the upper areas of the new beach area and the land around the pier tower. A wheelchair-accessible riverside path is also under development, and the entire area will get a touch of harmonic landscaping. 

Why and for how much?
The City of Bremen is pursuing two central objectives with the development of the Weiche Kante: On the one hand, it’s a pilot scheme for sustainable urban flood protection to create new spaces, promote activities around the water and riverside, and prevent the city from becoming separated from its waters. On the other hand, it plays a pivotal role in urban development, as the new space for leisure and relaxation should bring Bremen’s Überseestadt closer to the districts of Gröpelingen and Walle. The Weiche Kante will cost just under 8.7 million EUR to develop. However, the City of Bremen has managed to raise a considerable amount of external funds for the project – almost 85% of the costs have been covered by the German government and the European Regional Development Fund.

Efre-Logo_ENLogo_Nationale_Projekte